Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetio je u subotu Park prirode Lonjsko polje u povodu održavanja manifestacija 21. Dana europske baštine i otvorenja novog centra za posjetitelje Krapje.

„U projekte održivog razvoja Parka prirode Lonjsko polje uložili smo 7 milijuna kuna”, kazao je Zmajlović obilazeći novootvoreni posjetiteljski centar Krapje vrijedan 4,4 milijuna kuna. Podsjetio je da je Park dobio novi Centar za posjetitelje Krapje, gradi se novi most Greda-Ljubljanica i potiče očuvanje gnijezda roda koje su jedan od zaštitnih znakova Lonjskog polja.

Tako čuvamo prirodu, obogaćujemo ponudu parka, stvaramo preduvjete za dolazak većeg broja posjetitelja, a time i mogućnosti jačanja ponude lokalnih proizvoda i usluga, istaknuo je ministar.

Projekt centra Krapje financirali su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu projekta obnovljene su dvije tradicionalne kuće u kojima posjetitelji mogu dobiti informacije o parku, kupiti suvenire ili se okrijepiti uz piće i hranu.

„Projektima koje provodimo u parku želimo razvijati nove turističke proizvode i ponudu koja će u park privući nove posjetitelje. Park prirode Lonjsko polje ima potencijala postati jednim od centara održivog razvoja Posavja od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo”, izjavio je ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

U Parku prirode Lonjsko polje je i prvo Europsko selo roda Čigoč koje privlači brojne posjetitelje. Na području Sisačko-moslavačke županije nalazi se 230 gnijezda roda te se projekt njihovog očuvanja, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, provodi osmu godinu zaredom.

U parku se preko rijeke Odre gradi i novi most Greda-Ljubljanica na mjestu gdje se nalazio stari most koji je stradao u požaru. Gradnju mosta dugog 54 metra financira Ministarstvo zaštite okoliša sa 2,6 milijuna kuna kroz projekt integracije u EU Natura 2000. Grade se i novi čardaci u kojima će se smjestiti promatračnice za ptice.

Na području parka trenutno su uređena dva čardaka koja su smještena uz biciklističke i pješačke staze. Krapje je zbog očuvanog krajolika i tradicionalnih drvenih kuća 1995. proglašeno selom graditeljske baštine.

U sklopu današnje manifestacije 21. Dana europske baštine održana su brojna zabavna i kulturna događanja te su posjetiteljima prezentirani tradicijski zanati, alati i suveniri. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu da se tom manifestacijom promoviraju ljepote, običaji i proizvodi hrvatske Posavine i Moslavine kako bi se potakla revitalizacija tog kraja.

U zaštićena područja dosad je uloženo oko 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova.

Tim se projektima omogućuje otvaranje zelenih radnih mjesta za lokalno stanovništvo kroz turističke djelatnosti, OPG-ove i ostale sadržaje koje će ponuditi gostima, kažu u ministarstvu.

(Ministarstvo turizma, HINA)

FOTO: PP Lonjsko polje